Zwangerschap

Waar willen we de zwangere over voorlichten?

Kraamzorg

Aan het begin van de zwangerschap is het ook belangrijk je tijdig aan te melden bij een kraamzorgorganisatie. Het beste moment van aanmelden kraamzorg is na de termijnecho en voordat je 16 weken zwanger bent.
De kraamzorg komt gedurende de eerste acht dagen ( kraamweek) na de bevalling bij je thuis en zorgt voor een goede start  na de geboorte van je baby.
Ook is er ruim van te voren een intake gesprek ( huisbezoek of telefonisch) met een collega van je kraamzorgorganisatie om aan te geven wat jullie nodig hebben en prettig vinden. Daarin kun je natuurlijk ook aangeven wat jullie zelf belangrijk vinden.

1e week moeder en kind
Je kraamverzorgende helpt je gezin bij een goede start na de geboorte van je baby. De kraamverzorgende komt de eerste acht dagen na de bevalling ( kraamweek) bij je thuis. De zorg voor moeder en kind staan in de kraamweek voorop. Maar natuurlijk is je hele gezin in goede handen.
De kraamverzorgende helpt jouw gezin in de loop van de kraamweek om een goede dagindeling te vinden. Ze bespreekt met jullie de indeling van het aantal afgesproken uren.

In de kraamweek heeft ze meerder taken:

  • Verzorging en controle van de moeder
  • Verzorging en controle van de baby
  • Het geven van voorlichting en instructies
  • Het observeren en het rapporteren van haar bevindingen
  • Verzorging en opvang andere gezinsleden
  • Het waarborgen van de hygiëne
  • Dagelijks reinigen van toilet en badkamer
  • Verschonen kraambed en babybedje
  • Verdere basis huishoudelijke werkzaamheden
* Het vroegtijdig rapporteren en overdragen aan verloskundige of andere collega’s is daarin zeer belangrijk. Ze gebruikt hiervoor een kraamwijzer (soort dagboek van de controles en andere gegevens).
Kraamtijd

Onzderzoeken

Een verpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg komt bij je thuis voor een gehoortest en hielprik bij je baby. Ze controleert of het gehoor van je baby in aanleg goed is. Voor de hielprik neemt ze een klein druppeltje bloed af. Dit wordt onderzocht op mogelijke aanwezigheid van verschillende zeldzame, maar ernstige erfelijke aandoeningen. Een belangrijk onderzoek dus!

Na de kraamtijd
Na de kraamtijd draagt je kraamverzorgende de begeleiding van de zorg voor je kind over aan het consultatiebureau bij jou in de buurt. De verpleegkundige en de arts van het consultatiebureau houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkeld. Bij het consultatiebureau krijgt je kind ook inentingen tegen een aantal ziekten (als je deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma).

Relevante links:

* Gebruikt u medicijnen? Meldt dit z.s.m. aan uw verloskundige hulpverlener.