Kraamtijd

Uitzetlijst

Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je van alles nodig. Om te zorgen dat je niets vergeet, hebben we een uitzetlijst samengesteld. Je kunt deze als checklist gebruiken bij het winkelen en afvinken wat je gekocht of wat je al in huis hebt. Voor sommige producten (luiers, billendoekjes, zoogcompressen etc.) zijn er desgewenst ook wasbare alternatieven te vinden.

Deze lijst is slechts een advies en eventuele vragen over deze lijst kun je altijd stellen tijdens het intakegesprek.

Kraampakket

Soms ontvang je via de zorgverzekering een kraampakket. Daar zitten al veel benodigdheden in, controleer dit even voordat je tot aanschaf overgaat.
Klik hier om de uitzetlijst te downloaden.

Kraamzorg

1e week moeder en kind
Je kraamverzorgende helpt je gezin bij een goede start na de geboorte van je baby. De kraamverzorgende komt de eerste acht dagen na de bevalling (kraamweek) bij je thuis. De zorg voor moeder en kind staan in de kraamweek voorop. Maar natuurlijk is je hele gezin in goede handen.
De kraamverzorgende helpt jouw gezin in de loop van de kraamweek om een goede dagindeling te vinden. Ze bespreekt met jullie de indeling van het aantal afgesproken uren.

In de kraamweek heeft ze meerder taken:

  • Verzorging en controle van de moeder
  • Verzorging en controle van de baby
  • Het geven van voorlichting en instructies
  • Het observeren en het rapporteren van haar bevindingen
  • Verzorging en opvang andere gezinsleden
  • Het waarborgen van de hygiëne
  • Dagelijks reinigen van toilet en badkamer
  • Verschonen kraambed en babybedje
  • Verdere basishuishoudelijke werkzaamheden
* Het vroegtijdig rapporteren en overdragen aan verloskundige of andere collega’s is daarin zeer belangrijk. Ze gebruikt hiervoor een kraamwijzer (soort dagboek van de controles en andere gegevens).
Verloskundigen

Onderzoeken na geboorte en functie consultatiebureau (CB)

Een verpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg komt bij je thuis voor een gehoortest en hielprik bij je baby. Ze controleert of het gehoor van je baby in aanleg goed is. Voor de hielprik neemt ze een klein druppeltje bloed af. Dit wordt onderzocht op mogelijke aanwezigheid van verschillende zeldzame, maar ernstige erfelijke aandoeningen. Een belangrijk onderzoek dus!

Na de kraamtijd
Na de kraamtijd draagt je kraamverzorgende de begeleiding van de zorg voor je kind over aan het consultatiebureau bij jou in de buurt. De verpleegkundige en de arts van het consultatiebureau houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkeld. Bij het consultatiebureau krijgt je kind ook inentingen tegen een aantal ziekten (als je deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma).

Relevante links: