Bevalling

Bevalling

Bezoek voorlichtingsavonden van je verloskundigenpraktijk en/of van het Zaans Medisch Centrum. Dit kan je goed helpen bij de voorbereiding op je bevalling. Hierbij gaat het om algemene en nuttige informatie. Het kan echter ook zijn dat je verloskundige of gynaecoloog voor jou andere adviezen en belinstructies hanteerd. Dit zal zij of hij tijdens de reguliere controles met je bespreken.

Kunstverlossing (keizersnede of vacuümextractie)

Tekst volgt.

Inleiding
Tekst volgt.

Pijnbeheersing/bestrijding
Tekst volgt.

BAMI-baring

Baringen Afmaken met milde Medische Indicatie door de 1e lijn
Tijdens de bevalling kunnen er redenen zijn waarbij de verloskundige de zorg overdraagt aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. 
In het VSV-Zaanstreek-Waterland werken de verloskundigen (1e lijn) zeer nauw samen met het ziekenhuis (2e lijn). Hierdoor kunnen met bepaalde medische indicaties toch de baring begeleid worden door uw eigen verloskundige waarbij de gynaecoloog de eindverantwoordelijkheid heeft.

Medische indicaties waarbij dit geldt zijn:

  • De baby heeft in het vruchtwater gepoept en u heeft goede weeën.
  • Indien u langer dan 24 uur gebroken vliezen heeft en spontaan weeën gekregen heeft.
  • Indien u meer dan 1 liter bloedverlies heeft gehad bij de vorige baring en spontaan weeën gekregen heeft.
  • Indien uw placenta bij de vorige baring op de operatiekamer verwijderd moest worden.
  • Wanneer u een reden heeft voor preventieve antibiotica tijdens de baring

Wat kunt u verwachten:

Als  u 1 van bovenstaande indicaties heeft zal de verloskundige het ziekenhuis waarschuwen en wanneer u thuis bent komt u naar het ziekenhuis.
De dienstdoende arts of klinisch verloskundige en verpleegkundige zal met u kennis komen maken en uitleg geven over de medische indicatie.  
Er zal een hartfilmpje van de baby gemaakt worden. Deze wordt buiten de kamer beoordeeld door de dienstdoende arts of klinisch verloskundige.  
Indien er verder geen andere complicaties voordoen zal uw eigen verloskundige samen met de verpleegkundige de baring verder begeleiden. Indien er wel complicaties voordoen zal uw verloskundige de zorg voor de baring geheel overdragen aan de dienstdoende arts of klinisch verloskundige.